Ce sport sa facem in endometrioza – 6 recomandari eficiente + 5 antrenamente de incercat

Endometrioza presupune un stil de viata sanatos, fie ca vorbim aici despre alimentatie, fie ca ne referim la sport. Si, daca in privinta dietei principiile sunt destul de clare, in cazul sportului, de foarte multe ori ne intrebam care ar fi forma de miscare  potrivita.

Ei bine, iata mai jos concluziile la care am ajuns dupa ce am citit foarte mult pe tema asta, dupa ce am mai discutat si unii specialisti si mai ales dupa ce am experimentat cateva forme de antrenament.

  • Mersul pe jos – cel mai bun “fizioterapeut”

Am avut sansa acum cateva zile sa discut cu un specialist in Kinetoterapie si Fizioterapie si, printre altele, el mi-a spus ca mersul pe jos, desi nu pare o forma de antrenament prea solicitanta, este cel mai bun fizioterapeut.

Asta am simtit-o si eu pe pielea mea. Dupa operatia din 2016, mult timp am simtit ca nu pot reveni la antrenamentele complexe. Compensam prin mersul pe jos si se simtea. Astazi avem atatea aplicatii  pe telefoanele mobile care sa ne motiveze. Masurarea pasilor, a distantei, a caloriilor, includerea in anumite grupuri de mers pe jos – toate astea ne ajuta sa ne pastram acest obicei atat de sanatos.

Un alt aspect pe care l-am sesizat: mersul pe jos este perfect pentru fetele care fie s-au operat de curand si, e normal, organismul inca nu le este suficient de puternic pentru sala sau exercitii fizice sustinute, fie pentru cele care au o endometrioza avansata.

  • Stretchingul – probabil cel mai bun antrenament in endometrioza

Daca ma intrebati pe mine, cel mai bun antrenament in endometrioza este stretchingul. Bineintele, de aici deriva si alte antrenamente, cum ar fi Pilates si Yoga. Acelasi specialist de mai sus imi spunea ca fascia exista si intre organe, asa ca, cu cat le masam si intindem prin exercitii de stretching, presiune sau respiratie, cu atat mai bine.

Va las aici 5 videoclipuri cu exercitii de Pilates/stretching pe care le fac si eu, cu mentiunea ca, daca va permiteti sa va duceti la sesiuni specializate, realizate de un profesionist, cu atat mai bine.

https://youtu.be/ntP8eQY74Cw

https://youtu.be/R3Rydb1nZU4

https://youtu.be/RJ7ThDFkv_I

https://youtu.be/EWavTG4tQP0

https://youtu.be/B2vFeOpvLC4

My favourite:

Ce mentiuni as avea aici: nu fortati mai mult decat este cazul, o sa vedeti ca si instructorii amintesc asta deseori si nu uitati de tehnica de respiratie, e foarte importanta.

Alte aspecte importante in stretching:-

1). nu incepe niciodata fara o usoara incalzire inainte.

2). cand executam miscarea mai grea, expiram, cand executam miscarea mai usoara, inspiram.

3). cand inspiram, abdomenul se umfla (contrar tendintei noastre de a trage abdomenul), cand expiram, dam afara aerul deci atunci abdomenul se trage.

4). expirarea sa tina 5 secunde, la fel si inspirarea.

5). fiecare pozitie se mentine in functie de organismul fiecaruia, insa ca regula generala durata este de 30 de secunde.

  • Exercitiile si antrenamentele prea intense nu ne sunt benefice noua

Corpul este destul de stresat cu endometrioza si tot ce deriva de aici. Asadar, orice antrenament intens il va solicita foarte mult si va stresa si mai mult glandele suprarenale. Da, e posibil sa aveti o conditie fizica foarte buna, sa va placa sportul foarte intens, insa atunci aveti mare grija la ce va transmite organismul si opriti-va daca e cazul.

Oricum, tot ce e prea intens nu este ok pentru noi.

  • Yoga, Pilates, stretching, mersul pe jos, dansul – antrenamente pe care eu le recomand

Le recomand nu ca specialist, ci ca redactor-pacient cu experienta si multa documentare in spate. Daca vreti sa faceti si sport, ar fi de preferat sa optati pentru unul dintre aceste antrenamente. Sunt antrenamentele pe care eu le recomand.

  • Nu va antrenati intens si greu daca doriti sa slabiti

E lucru stiut ca grasimea abdominala si kilogramele in plus cumva agraveaza endometrioza din cauza excesului de estrogen. Daca acesta este si cazul vostru, nu va “aruncati” in antrenamente super grele si intense. Asta e valabil pentru oricine, indiferent ca are sau nu endometrioza. Incepeti cu dieta (conceputa de un nutritionist in acest caz), sport moderat sau usor si, apoi, in functie de rezultatele inregistrate puteti plusa ceva mai mult.

  • Atentie la mersul pe bicicleta!

De-a lungul timpului, din toate comentariile si discutiile fetelor, in mod ciudat, am observat ca mersul pe bicicleta pare a agrava endometrioza. Nu stiu exact mecanismul, insa am zis sa las aici si aceasta informatie.

Mai multe despe sportul in endometrioza intr-un alt material amplu pe care il voi scrie in perioada urmatoare.

un articol de Marina Rasnoveanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s