Fuckup Nights a fost primul eveniment la care am mers dupa ce m-am mutat in Timisoara, in 2017. Stiam conceptul de la Iozefina Nicoleta Tudor, prietena mea , ea insasi parte a acestui proiect. In 2012, cativa prieteni antreprenori din Mexico City s-au intalnit si au inceput sa povesteasca despre esecurile avute, dar mai ales cum i-a ajutat acele experiente. Tocmai pentru ca erau inspirati de cele impartasite, intalnirile au continuat si s-a ajuns acum la o miscare la nivel international.
Fuckup Nights are loc in fiecare luna in numeroase tari din lume, la noi primul oras care a “adoptat” aceasta forma de inspiratie fiind Timisoara. Din cate am inteles, acum, in 2019, si Clujul si Oradea organizeaza acest eveniment, in vreme ce Bucurestiul se pregateste si el pentru primul lui “Fuckup”.
Revenind la primul meu Fuckup Nights, trebuie sa spun ca am fost de-a dreptul impresionata (am avut si noroc, cred ca aceea a fost cea mai tare editie ever) si am decis sa nu mai ratez acest eveniment care in Timisoara se organizeaza o data la 2-3 luni.
Joia trecuta, pe 31 octombrie, am fost la un Fuckup Nights ceva mai special, de Halloween, cu tot felul de felinare-dovleci, surprize pregatite de organizatori, dar si trei invitati ale caror povesti nu au speriat, ci au inspirat.
Mereu zic ca nu mai are ce sa ma surprinda si de fiecare data plec cu ceva nou, cu ceva “de retinut”, care ma ajuta si ma inspira si pe mine. E frumos evenimentul asta, sunt frumosi invitatii si istorisirile lor si pentru ca, cumva, tu le legi de trairile tale, de experientele tale si de ce ai nevoie tu.
Primul invitat de joi a fost Tudor Cretu, scriitor si directorul Bibliotecii Judete Timis “Sorin Titel”.
Recunosc, nu i-am citit pana acum scrierile, dar imi doresc foarte mult sa cumpar cartea sa “Casete martor”, o carte scrisa in 2006-2007, pe cand era profesor de Limba Engleza la un liceu din Timisoara. Exact despre acea perioada ne-a vorbit, atunci cand conditiile din invatamant, salariul, dar si toate cate isi dorea si simtea ca ar putea face l-au impins sa inceapa sa scrie o carte. De fapt, acesta a fost refugiul, scaparea sa, dar si motorul spre ce avea sa urmeze.
A scris cartea asta, a inceput sa trimita copy-uri cu scenarii unor agentii de advertising din Bucuresti si a si primit o oferta de job mai apoi in domeniul asta – dupa cum spunea Tudor, a intors o situatie critica, neplacuta, intr-una favorabila lui.
Mi-a placut mult ideea asta si o voi tine minte ori de cate ori mi se va parea ca viata e nedreapta cu mine si o anumita situatie nu ma ajuta. Prin creatie, chiar cred ca poti intoarce sortii in favoarea ta, asta pe langa faptul ca, probabil, situatiile limita te provoaca sa te reinventezi, sa gasesti solutii pe care, altminteri, nu le-ai fi vazut.
Al doilea invitat al serii a fost Lucian Turcu, barman profesionist si specialist in industria ospitalitatii, cel care detine Cabinet 3, primul (si cred ca si singurul) cocktail bar din Timisoara.
Originar din Brasov, Lucian a venit in Timisoara acum 2 ani dupa ce incepuse sa participe la numeroase competitii de gen alaturi de Luca Vakentin (il stiti de la Romanii au Talent). Cu un vibe foarte pozitiv, sa spunem ca cel mai mare “fuckup” al lui fusese un accident de masina avut in urma cu cativa ani, eveniment care l-a tintuit la pat si l-a determinat sa vada viata altfel, cu mai mult optimism si mai multa determinare. Si, se pare, ii reuseste, asta fiind “reteta succesului” in cazul lui.
La final (pentru ca sunt doar 3 speakeri pe eveniment), a fost randul lui Mircea Dragu, psiholog, sa ne impartaseasca din experientele lui.
Cu umor, talc si inteligenta, de la Mircea Dragu am retinut trei chestii: una legata de viata, in general, una legata de psihologie si trendul asta al “gandirii fals pozitive”, sa ii spunem, asa si un banc haios pe care nu vi-l pot reda aici, din pacate.
Mircea a incercat sau viata a incercat sa il duca in zona invatamantului superior. Presupun ca orice tanar absolvent de orice facultate isi doreste asta sau, daca i se iveste ocazia, nu spune nu. La fel s-a intamplat si in cazul lui Mircea care a spus da. Dupa colt, a aparut si primul fuckup, cumva nefortat, pentru ca nu a fost din vina lui. La fel i s-a intamplat si a doua oara, iar a treia cand cartile i-au fost favorabile, s-a lovit de o alta problema (cred eu, prezenta in multe domenii, astazi, din pacate): meschinaria si frustrarea unor oameni din sistem.
Confruntat cu sicanele unui coleg a luptat un timp, dupa care si-a dat seama ca orice te consuma prea mult, orice este prea complicat, nu merita efortul tau. Asa ca si-a urmat drumul si bine a facut pentru ca acum are cabinetul sau alaturi de sotie din, din cate am inteles, este implicat si in numeroase alte proiecte. Asadar, acea decizie de “daca e asa complicat, hai sa o lasam balta!” 🙂 a fost una inteleapta.
Am rezonat si cu partea asta, mai ales ca am trait ceva asemanator acum ceva timp. Si, desi imi doream si credeam (si cred inca) ca sunt foarte potrivita pentru un anumit domeniu in care am fost implicata, meschinaria si “uratenia, greutatea” anumitor oameni si aspecte nu meritau efortul general. Asa ca a fost mai bine ca am renuntat.
Poate unii se vor mira, dar sfatul psihologului Mircea Dragu referitor la cartile de dezvoltare personala este “sa le dam foc”, asta in cazul in care avem pe acasa. Am verificat, am una, cumparata acum 1 an, inchisa dupa 2-3 pagini citite si nedeschisa apoi. Problema asta cu “gandirea fals pozitiva” este una complexa, Mircea neavand timp sa o explice pe larg, dar si cu asta rezonez, in mare parte. Am auzit-o prima data la Daniel David, in cadrul unuia dintre evenimentele Inspire Other Travelers, si ma bucur ca am mai auzit-o de la inca un specialist.
Fuckup Nights Timisoara s-a desfasurat de Halloween, intr-o atmosfera aparent si initial sumbra, in tonul cu sarbatorea asta. Cei trei invitati, insa, chiar au reusit sa destinda seara si sa ne mai ofere asa, o portie de inspiratie pe care fiecare sa o foloseasca cum crede de cuviinta.
Nu stiu voi, dar eu de-abia astept o alta editie Fuckup Nights (trebuie neaparat sa ajungeti, mai ales daca sunteti din Timisoara), asa ca va las aici pagina lor de Facebook unde puteti afla mai multe despre evenimentele viitoare.
Marina Talks e si pe Facebook >> http://www.facebook.com/marinatalks