Copii care au schimbat lumea – Malala Yousafzai, Alex Deans, Zuriel Oduwole sau Anne Frank sunt doar cativa dintre copiii care inspira cu povestile lor

Copiii au un mod diferit si creativ de a privi lumea, reusind deseori sa traseze o directie noua, mai buna, prin actiunile lor. Unii dintre ei fac asta la nivel global, remarcandu-se prin miscari importante si atitudini revolutionare.

Cititi in randurile urmatoare cateva dintre povestile inspirationale ale unor copii care au schimbat lumea si care au ramas in istorie prin lucrurile mari pe care le-au facut.

Malala Yousafzai este cea mai tanara persoana care a primit vreodata Premiul Nobel pentru Pace, fiind inclusa de revista “Time” in “Primii 100 de oameni ai lumii”

Malala Yousafzai s-a nascut in 1997, intr-un sat din Pakistan, ocupat de talibani. Acestia interziceau fetelor sa mearga la scoala sau sa aiba acces la orice fel de educatie. Pe cand avea numai 11 ani, Malala a scris un blog pentru o statie locala BBC in care prezenta aceasta situatie si milita pentru dreptul fetelor la educatie.

In 2012, Malala cade victima unui atentat organizat de talibani, fiind impuscata in cap. Supravietuieste atacului si este trimisa la un spital din Birmingham, Marea Britanie, unde se stabileste si incepe sa demareze mai multe proiecte educationale.

Anne Frank a scris “The Diary of a Young Girl” (Jurnalul Annei Frank), considerat un document istoric al Holocaustului

Cartea a fost scrisa de Anne Frank in timpul celor 2 ani in care a stat ascunsa in Olanda, impreuna cu familia sa, incercand sa scape de nazisti. Desi ajutati de mai multi cunoscuti ai tatalui ei, cineva din interior ii tradeaza, fiind descoperiti de nazisti si trimisi la Auschwitz cu ultimul tren, in septembrie 1944. Ajunsi la rampa, Anne scapa de camera de gazare pentru ca implinise cu doar cateva luni inainte 15 ani. In martie 1945, in lagar izbucneste o epidemie de tifos careia ii cade prada si Anne si sora sa, Margot. Dupa doar o luna, trupele britanice elibereaza lagarul de concentrare.

Singurul supravietuitor al familiei, tatal, Otto Frank, isi dedica intreaga viata publicarii jurnalului Annei, care este tradus in peste 60 de limbi straine si se bucura de un mare succes peste tot in lume.

La 15 ani, Louis Braille a inventat sistemul de citire si scriere pentru persoanele nevazatoare

Louis Braille isi pierde vederea in 1812, la numai 3 ani, in urma unui accident la atelierul de pielarie al tatalui sau. Cu toate astea, Louis exceleaza la invatatura si este admis cu o bursa de studiu la Institutul Regal al Tinerilor Nevazatori. Acolo incepe sa lucreze la un sistem special pentru persoanele nevazatoare pe care il definitiveaza si il prezinta profesorilor la varsta de 15 ani.

Braille transcrie in Braille si elementele de gramatica si notatia muzicala, iar in 1833, la 24 de ani, este numit profesor la Institutul Regal al Tinerilor Nevazatori. De-a lungul timpului, a fost implicat in numeroase alte proiecte privind relatiile dintre vazatori si comunitatea persoanelor nevazatoare.

Fetita de numai 10 ani Samantha Smith a readus pacea intre Statele Unite ale Americii si Rusia

In 1982, pe cand avea numai 10 ani, Samantha Smith a scris o scrisoare care avea sa ii schimbe viata. Fetita i-a adresat cateva randuri liderului sovietic Yuri Andropov, iar un ziar din Rusia i-a publicat mesajul. Andropov a fost impresionat de mesajul ei de pace si a invitat-o sa viziteze Rusia. Smith ajunge in Uniunea Sovietica, acorda un interviu televiziunii de stat si devine recunoscuta ca “cel mai tanar ambasador al Americii”.

answear.ro


Revenita in Statele Unite ale Americii, Samantha participa la diverse talk-showuri, publica o carte despre activitatea sa si incepe o cariera in televiziune. Fetita moare la numai 13 ani, in urma unui accident de avion, reusitele sale fiind mereu amintite in Maine, orasul sau natal, iar Rusia ridica un monument in memoria ei.

Nkosi Johnson a militat pentru drepturile copiilor cu HIV dupa ce a fost respins de scoala publica din Johannesburg pentru ca avea aceasta afectiune

Nascut cu HIV si intampinand o multime de probleme de discriminare, Nkosi si-a prezentat povestea in cadrul celei de-a 13-a editii a Conferintei Internationale AIDS, in 2001, pe cand avea numai 11 ani. Baiatul a pierdut lupta cu boala un an mai tarziu, insa nu inainte de a crea impreuna cu mama sa adoptiva Nkosi’s Haven, o organizatie suport pentru mamele cu HIV si copiii lor.

Nkosi Johnson a fost chipul crizei HIV/AIDS din Africa anilor ’90, iar in 2005, post-mortem a primit International Children’s Peace Prize.

Philo Farnsworth a fost unul dintre cei care au contribuit la inventarea televiziunii

In 1920, pe cand avea numai 14 ani, Philo a avut pentru prima data ideea inventarii unei masinarii care sa transmita imagini. Baiatul locuia impreuna cu familia sa la o ferma din Idaho, iar in cadrul unui proiect de la scoala si-a dat seama ca trebuie si poate ca schitele sale de pe tabla sa devina realitate. Farnsworth a transmis prima imagine in 1927, la varsta de 21 de ani.

Philo este cunoscut ca un inventator de succes, aducandu-si contributia in dezvoltarea multor echipamente electronice pentru televiziune. Intre 1938 si 1951 a produs chiar si un sistem de televiziune complet, cu receptor si camera.

La varsta de 12 ani, Alex Deans a creat iAid, un device de navigatie pentru persoanele nevazatoare

Nascut in 1997, Alex a avut ideea crearii acestui device dupa ce a ajutat o persoana nevazatoare sa traverseze strada si si-a dat seama ca acesti oameni trebuie sa aiba la dispozitie metode prin care sa se descurce singuri. iAid este un device care foloseste GPS si busola pentru de detecta obstacolele si a ghida in directia corecta.

Inventiile lui Deans nu s-au oprit aici, el colaborand in 2017 cu McCann Erickson si Chevrolet pentru a crea VP (Virtual Passenger), o noua tehnologie care ii impiedica pe adolescenti sa scrie mesaje atunci cand conduc.

Zuriel Oduwole militeaza pentru drepturile fetelor tinere din Africa, pana la varsta de 17 ani ea intervievand 30 de sefi de stat si producand 7 filme documentare

In 2013, pe cand avea numai 10 ani, Zuriel a devenit cea mai tanara persoana mentionata vreodata intr-un top Forbes, fiind inca de pe atunci cunoscuta pentru activitatea sa de recunoastere a dreptului la educatie al fetelor din Africa. Tanara a studiat singura si a produs mai multe filme prezentate apoi in tari ca Anglia, Africa de Sud, Ghana si Japonia.

In 2013, revista “New African Magazine” a inclus-o in “Cei mai influenti 100 de oameni din lume”, tanara militand pentru drepturile persoanelor tinere, vorbind deseori despre schimbarile climatice si educatie sau necesitatea interzicerii casatoriei fetelor minore.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s