M-am nascut mai devreme decat trebuia, in plina luna a 8-a, dupa spusele mamei mele. De fapt, cred ca mai degraba au fost primele zile ale lunii 9, mai ales ca, pe atunci, nu existau metode prin care sa se determine cu siguranta acest aspect. Important e ca am fost sanatoasa (dar tot am primit nota 8 pentru ca am avut cordonul ombilical infasurat in jurul gatului), iar mama m-a nascut usor (nu cred sa mai fi auzit la altcineva de vreo nastere mai usoara), fara complicatii.
Apoi, ai mei au avut o mica “mare” problema”: numele. Forma burtii era “de baiat”, zice mama, si toti cei cu care se intalnea in timpul sarcinii ii spuneau ca sigur baiat va fi.
Asa se face ca trebuia sa ma cheme Bogdan. Asadar, inca de pe masa de nasteri mama nu a stiut ce nume sa imi dea. Si asa, in amorteala, fericirea si nedumerirea aceea, una dintre asistenta a fost destul de inspirata incat sa spuna:
“Pai daca nu aveti nume, e simplu, ii spuneti Marina, ca pe doamna doctor (Dr. Marina Voica ), ca oricum doamna doctor nu are copii.”
Si asta a fost. Norocul meu a fost varul/nasul meu, Florin, care pe atunci avea 4 ani. I-a placut atat de mult Marina incat nu a mai vrut sa auda de alta alternativa.
Multi ani am crezut ca Marina vine de la Maria. Si cred inca asta. Si sarbatoresc de fiecare data de Sf. Maria Mica si de Sf. Maria Mare (da, da, eu sunt dintre cei care considera ca trebuie sa te bucuri de orice mica placere a vietii, iar zilele onomastice – oricate ar fi ele – fac parte din bucuriile astea).
Totusi, pe la 12-13 ani, pe cand ma aflam la Reviga, in judetul Ialomita, in satul natal al tatalui meu, preotul de acolo a inceput sa ne vorbeasca despre Sf. Marina si, bineinteles, sa ureze “La multi ani!” sarbatoritilor. Adica mie.

Asa am aflat si eu de existenta Sf. Marina, sfanta care se sarbatoreste in fiecare an pe 17 iulie la noi, la ortodocsi, si pe 20 iulie la catolici. Cativa ani dupa, tot nu ma sarbatoream pe 17 iulie, dar apoi, dupa ce am citit mai multe despre aceasta sfanta, am zis ca nu se cade, totusi. Daca am norocul de a avea atatea zile onomastice, atunci trebuie sa le si marchez cumva, nu?
Acum “sarbatoresc” atat pe 17 iulie, cat si pe 15 august si 8 septembrie pentru ca, dupa cum spuneam, viata e facuta din aceste mici momente speciale. Daca le asteptam (neaparat) pe cele mari s-ar putea sa nu ne mai bucuram niciodata sau sa nu stim sa le traim nici pe acelea asa cum trebuie atunci cand vor veni.
Si pentru ca Sf. Marina este o sfanta foarte importanta pentru mine, m-am gandit sa va las aici cateva lucruri interesante despre viata ei.
La capitolul “coincidente speciale si personale”, Sfanta Marina este deseori pictata sau apare in multe iconite alaturi de Sf. Ioan Botezatorul, sfantul pe care eu l-am visat de cateva ori si pe care il consider sfantul meu protector. Later edit 2021: zilele trecute, am citit ca sfintei i s-a taiat capul, intocmai ca Sfantului Ioan Botezatorul, deci asta ar putea fi o explicatie). In plus, acum doi ani cand am ajuns in insula greceasca Tinos, manastirea din port avea la demisol un altar special pentru Sfanta Marina, avand al doilea hram pe 17 iulie. De altfel, in Grecia, Sfanta Marina este foarte cunoscuta si iubita.
Si ar mai fi o intamplare draguta: acum un an, intr-o excursie pe langa Timisoara, am ajuns la o manastire, iar pe peretele de langa mine erau pictate una langa cealalta, Sfanta Marina si Sfanta Teodora de la Sihla (pe mama o cheama Tudorita 🙂

5 lucruri interesante despre Sfanta Marina, sfanta care a unit Orientul cu Occidentul
1). Sfanta Marina s-a nascut intr-o familie pagana in Antiohia, undeva in Asia Mica (Siria sau Pakistanul de astazi, in unele scrieri)
“Legenda” spune ca a ramas orfana de mama la varsta de 12 ani, tatal sau a incredintat-o unei femei crestine si, in urma invataturilor acesteia, Marina a decis sa isi inchine viata lui Iisus Hristos. Pentru credinta sa, Sfanta Marina a fost apoi schingiuita, asa cum se intampla frecvent in acele timpuri, insa nu s-a dezis niciun moment de convingerile sale. Tot legenda spune ca in temnita a fost amenintata de un drac care a luat chip de dragon, insa Sfanta Marina s-a luptat cu acesta si l-a invins.
2). In credinta crestin ortodoxa, Sf. Marina este considerata izbavitoare de duhuri rele si se spune ca are puterea de a vindeca boli sufletesti si trupesti
Alte scrieri spun ca Sfanta este protectoarea femeilor care nasc.
3). O parte dintre moastele Sf. Marina se afla in Iasi, la Biserica Sf. Sava
Unul dintre cele 4 hramuri ale bisericii este chiar pe 17 iulie, de ziua Sfintei.
4). Se crede ca in special mana dreapta a Sfintei Marina poate alunga duhurile rele. Aceasta se afla in prezent la Manastirea Vatoped de pe Muntele Athos
Moastele Sfintei se mai gasesc in Atena, la Biserica Sf. Marina, in Albania, pe Muntele Langa, iar la noi in tara, particele din moaste se mai gasesc la Manastirea Hurezi si la biserica din Fetesti, judetul Suceava.
5). Sfanta Marina leaga Orientul de Occident, dar si Ortodoxismul de Catolicism
Desi nascuta in Asia si cinstita in Imperiul Bizantin, incepand cu secolul VII Sfanta Marina a inceput sa fie cunoscuta si sarbatorita si in Occident. La inceput, acolo era cunoscuta sub numele de Sfanta Margareta. Sfanta Marina este sarbatorita in Biserica Ortodoxa pe data de 17 iulie, iar in bisericile Catolica, Evanghelica si Anglicana pe 20 iulie (acolo unde este trecuta ca Sf. Margareta de Antiohia).