Acum 3 ani, am descoperit un studiu pe Pubmed.com despre un anume “ulei de copaiba”. Acesta cred ca a fost primul meu contact cu uleiurile esentiale si am inceput sa sharuiesc informatia pe toate grupurile de Endometrioza pe care eram. (dar pe care acum nu mai sunt, atentie)
Uleiurile esentiale sunt inca controversate in privinta potentialului lor estrogenic (lucru foarte important in contextul endometriozei, dar si al cancerelor hormono dependente).
Va las aici un articol gasit acum ceva timp, despre ce uleiuri esentiale nu sunt recomandate in aceasta situatie (deci nici in endometrioza, zic eu). Da, un specialist in uleiuri esentiale poate va clarifica situatia, insa atat timp cat exista controverse eu am decis sa merg pe calea cat de cat sigura, si anume a uleiurile cu ceva studii la baza in domeniul endometriozei si a beneficiilor cu implicare directa in aceasta afectiune.
Tocmai de aceea, iata mai jos 3 studii (titlu + concluzia, restul studiati voi, aveti linkul) legate de uleiul de copaiba, urmate de experienta mea cu acest ulei, insa nu uitati ca aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca consultul si recomandarile medicului specialist (eu insami sunt operata in 2016, deci aceste masuri au venit dupa o evaluare complexa si luarea unor masuri necesare in contextul afectiunii mele).
Concluzie 1: Studiile farmacologice in vitro arata o reducere in viabilitatea si proliferarea culturilor de celule endometriotice pe tratamentul cu ulei de copaiba, sugerand ca sistemul dezvoltat ar putea fi o alternativa promitatoare in tratarea endometriozei.
Concluzie: Informatiile noastre indica faptul ca NanoCOR (nanocomposit continand ulei de copaiba)are un impact mai mare asupra comportamentului celulelor stromale endoemtriotice umane survenind ideea ca NanoCOR ar trebui sa fie investigat mai mult ca o alternativa noua si eficienta in tratarea endometriozei.
Concluzie 3: Uleiul de Copaiba pare a fi o alternativa de tratament promitatoare pentru endometrioza.
Experienta mea cu uleiul de copaiba:
- Din 2016 l-am folosit sporadic, atat aplicat pe piele, prin masaj, cat si intern, in apa.
- Atat cat l-am folosit, m-am simtit foarte bine (insa aveam un stil de viata sanatos si luam si alte suplimente) si nu am avut recidiva (endometrioza grad 4, operata si in 2014, si in 2016, ultima cu rezectie de intestin). Aproape intotdeauna l-am folosit in combinatie cu ulei de cocos (optional), ulei de tamaie si ulei de helichrysum. V-am mai spus, cred, ca aceasta mi se pare cea mai tare combinatie in endometrioza, detalii aici. In afara de uleiul de tamaie luat din Oman, pe celelalte le iau de la Young Living, cea mai buna firma de pe piata, din punctul meu de vedere, mai ales ca multe se pot lua si intern. Cum puteti comanda uleiuri Young Living? Intrati pe site-ul lor: https://www.youngliving.com si, pentru a putea beneficia de preturi mai mici ale uleiurilor, puteti folosi ID-ul meu: 3965152 si numele meu: Marina Rasnoveanu.
- Intern nu l-am tolerat foarte bine. Mai precis, am reusit sa il iau vreo luna, dupa care imi dadea mici neplaceri gastrointestinale. Am doua prietene care, la fel, intern nu l-au tolerat. Daca va stiti cu ceva probleme pe parte gastrointestinala, aveti grija cand il luati oral.
- Daca aveti ceva legaturi cu Brazilia (tara de origine a uleiului de copaiba), incercati sa il procurati de acolo. Raportul calitate-pret este mult mai bun. Vedeti daca reusiti sa gasiti un ulei din exact tipul de copaiba folosit in studiile de mai sus.
- Cea mai buna combinatie pentru endometrioza mi se pare asta: copaiba + tamaie + helichrysum.
- O alta remarca mai am in contextul uleiurilor esentiale. Am gasit in researchul meu mai multe studii si articole despre potentialul estrogenic si efectele negative ale uleiului de lavanda si mai ales ale uleiului din arbore de ceai. Fiti foarte atente la aceste doua uleiuri (cel putin la ele). Studiul la care fac referire este acesta: “Substante chimice din uleiul de lavanda si arbore de ceai se pare ca ar fi perturbatori hormonali”.
Cam atat despre uleiul de copaiba care, apropos, are multe alte beneficii (reduce durerea, imbunatateste aspectul tenului si a pielii, scade tensiunea arteriala, previne infectiile, reduce anxietatea etc. mai multe aici.
Sper sa va fie de folos aceste informatii si sa va ajute pe parcursul acestui drum de manageriere cu succes a endometriozei sau a unor afectiuni asemanatoare.
Daca vreti sa cititi si alte materiale despre endometrioza si un stil de viata sanatos, urmariti-mi blogul si pe Facebook sau Instagram.